JODYMOON – THE BEST OF … LIVE 2013-2023 (2 CD’S)

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

‘Jodymoon’ is een in 2006 opgerichte muzikale Nederlands duo uit Maastricht dat zangeres en pianiste DIgna Janssen verenigt met gitarist en zanger JOhan Smeets. Voor hun live-optredens halen dit ook in de liefde verenigde koppel er nog twee virtuoze instrumentalisten bij met Marie-José Didderen op cello en Wim Spaepen op viool. Annelieke Marselje speelt ook nog mee op viool bij vier nummers op het onlangs uitgebrachte nieuwe dubbelalbum “The Best Of Jodymoon – Live 2013-2023” dat we hier wat nader mogen toelichten.

Het duo heeft sinds hun oprichting zeven studioplaten uitgebracht waarvan we er bij ‘Rootstime’ twee hebben mogen recenseren met “Who Are You Now” uit 2010 en hun laatste plaat “Firestone” uit 2021. Maar op deze dubbelaar brengen ze in totaal 23 live-vertolkingen van hun mooiste liedjes uit die serie van zeven albums waardoor we toch een knap en haast volledig overzicht krijgen van de prachtige muziek die ‘Jodymoon’ in die periode van tien jaar heeft gebracht.

Qua gefrequenteerde muziekstijlen kunnen we spreken van folk, indie pop en akoestisch werk dat ze in de voorbije jaren op diverse podia mochten brengen als voorprogramma van grote namen zoals o.a. Tom McRae, Joan Armatrading en Damien Jurado. De nummers die op deze twee cd’s te horen zijn werden opgenomen tijdens live-optredens in Nederlandse oorden als Eindhoven, Hengelo, Heerlen, Roermond, Den Haag, thuisstad Maastricht, Rotterdam, Amsterdam, Hellevoetsluis, Duisburg, Essen, Gouda, Enschede en Lelystad. Maar ‘Jodymoon’ trad ook regelmatig op in andere Europese steden zoals o.a. Hamburg, Bilbao, Jena en Keulen.

Voor de twee video’s bij deze recensie hebben we geopteerd voor het nummer “Old Boots” dat ze in 2021 in Den Haag live hebben gebracht en voor “A Love Brand New” dat in 2022 live en akoestisch werd gezongen tijdens een optreden in Gouda. Hun samen gecomponeerde nummers zijn niet zelden autobiografisch met aandacht voor zowel leuke als minder aangename ervaringen zoals de liefde, relaties, verlies, verdriet en de dood. Door de meestal sobere en rustgevende orkestraties bij hun melancholische songs krijgen we als luisteraar meermaals het gevoel dat het door ‘Jodymoon’ gebrachte persoonlijke verhaal ons evenzogoed had kunnen overkomen.

Met deze live-verzamelaar “The Best Of Jodymoon – Live 2013-2023” kwam bij ons alleszins het besef naar boven dat we binnenkort toch eens naar een live-concert van ‘Jodymoon’ zouden moeten gaan kijken en luisteren. Het zou bijzonder leuk zijn als het duo/echtpaar Digna en Johan daarvoor even de grens zou willen oversteken vanuit Maastricht naar één of andere Belgische concertzaal.

(valsam)